Is het mogelijk om blauwe mannen terug te brengen?

Nova Hofman

№! Ik wil dat iedereen blauwe mannen ervaart, zodat het je kan veranderen. Ik heb nog nooit zoiets gezien, dus ik wil doen wat ik kan om ervoor te zorgen dat mensen zich kunnen vermaken.

Als je in Nederland bent, zie je overal blauwe mannen. Op straat, in de cafés, in de trein of bus. In je eigen huis! Zelfs als je geen blauwe mannen kopen, is er iets heel cools aan de hele ervaring. Mijn eerste blue man ervaring was op een zonnige dag in de zomer van 2012. Ik vond een leuk café in het centrum van Amsterdam, naast het beroemde Zaanstel. We zaten in het café voor een uur te kijken naar blauwe mannen en hebben een kopje koffie of een ijsthee. 's Avonds kwam er een aardige jongeman uit Duitsland langs en we spraken. We praatten voor een paar minuten, hij zag eruit als een zeer goede man en toen zei hij iets in het effect dat "Ik ben echt leuk, het spijt me zo als mijn gedrag is een beetje raar". Toen ging hij weg en ik was een beetje geschokt. Ik dacht: "Wat is daar in godsnaam gebeurd?". Mijn eerste blauwe man ervaring was met een Duitse man. Ik weet niet eens of dit zijn eerste ontmoeting was, het lijkt me dat hij eerder blauwe mannen had ontmoet. Hij vroeg naar een groep die op de nachttrein naar Rotterdam ging en vertelde me dat ze uit Berlijn kwamen. Het was allemaal over een paar minuten. Ik was in een beetje een rare toestand. Ik voelde me echt ongemakkelijk en ik wist niet echt wat te zeggen. In tegenstelling tot 14k Goud Ketting is het dus merkbaar krachtiger. Ik was geen fan van de Duitse cultuur en vond het nogal lastig. Ik probeerde te zeggen: "Nee, dat is niet waar ik over wil praten" maar alles wat ik kon doen was mijn naam geven. Ik was niet in de stemming om hierover te praten. Toen vroeg iemand me: Waarom denk je dat we dit doen? Het is belangrijk dat we ons niet schamen voor wat we doen. Hoeveel kosten blauwe mannen? Ik denk dat ik begreep wat hij wilde.